Werkwijze
In groep 3 en 4 krijgen de leerlingen regelmatig muziekles van een vakdocent. In deze lessen ervaren zij het plezier van (samen) muziek maken en leren ze basisvaardigheden en attitudes aan binnen de vijf domeinen van het muziekvakonderwijs: luisteren, zingen, bewegen, muziek maken en muziek vastleggen (lezen en noteren).
Instrumentkeuzes
Elke Abbo Kindcentra heeft vier verschillende, vaste instrumentkeuzes met instrumenten uit het symfonieorkest waar de kinderen uit kunnen kiezen. Bijvoorbeeld op Kindcentrum De Aanloop: trompet, fagot, viool en klarinet. Met de instrumenten van de andere scholen ontstaat zo het volledige leerorkest met viool, altviool, cello, contrabas, dwarsfluit, klarinet, hobo, fagot, trompet, trombone, hoorn, en slagwerk. Het gekozen instrument blijft de leerling zowel in groep 5 als in groep 6 bespelen.
Muziekdocent
Vanaf oktober krijgen de kinderen van groep 5 en 6 per week een uur muziekles van een professionele muziekdocent, onder schooltijd. Er wordt geoefend, in kleine groepjes, in diverse ruimtes van de school of het CKB. Na een paar maanden les hebben de leerlingen 'orkestrepetitie'. Ze vormen dan een écht symfonieorkest onder leiding van een professionele dirigent. Elk schooljaar start er een nieuw orkest met groep 5 leerlingen en stromen de anderen door naar het groep 6 orkest. Bij de grote orkestrepetities en uitvoeringen spelen de kinderen samen met de groepen van alle andere Abbo Kindcentra.
Zang
Niet alleen het instrumentale spel, maar ook het zingen heeft een belangrijke rol. Zang is een instrument dat de kinderen altijd bij zich hebben en waarin ze al meer ervaring hebben opgedaan. Zingen is bij uitstek geschikt om de melodie en het ritme van de liedjes te verinnerlijken, eigen te maken zodat het vervolgens eenvoudiger is om dit naar het gekozen instrument te vertalen. Om de kinderen en de groepsleerkrachten hierbij te helpen wordt vanaf de voorbereidende fase een digitale lessencyclus door het CKB gemaakt zodat dit op een laagdrempelige manier in de klas ingezet kan worden.
Eindconcert
Na een half jaar wordt de inzet en het enthousiasme van de kinderen verzilverd tijdens een weergaloos eindconcert in een ‘echt’ theater, met een volle zaal trotse ouders en familieleden. Een belevenis waarbij enorme uitgelatenheid en opperste concentratie elkaar steeds weer afwisselen.