Geschiedenis Leerorkesten

Leerorkest Nederland staat voor een ambitieus muziekeducatieprogramma met een sociaal-maatschappelijk karakter. Een Leerorkest op school of in de wijk is een geweldige leeromgeving voor kinderen. Daar heeft ieder kind recht op.

Kansengelijkheid
Voor het bevorderen van kansengelijkheid en inclusie richt het Leerorkest zich op kinderen in een achterstandspositie. Daarom wordt nauw samengewerkt met scholen in lage inkomenswijken en andere sociale en culturele partners. Dit alles in het licht van de missie: muziekeducatie toegankelijk maken voor ieder kind.

Voorbeelfunctie
Vanuit Amsterdam vervullen we een aanjaag- en voorbeeldfunctie voor nieuwe Leerorkesten en soortgelijke muziekeducatieprogramma’s in Nederland. We helpen Leerorkesten in Nederland en Caribisch Nederland met expertise, lesmaterialen, muziekinstrumenten en lokale lobby. De filosofie van het ‘delen’ zit bij alle Leerorkest-activiteiten in het DNA. Het Instrumentendepot voorziet niet alleen de Leerorkesten in Amsterdam van muziekinstrumenten, maar ook vele andere Leerorkesten en soortgelijke muziekeducatie-initiatieven in Nederland.

Geschiedenis
Leerorkest-oprichter Marco de Souza startte in 2005 in samenwerking met basisscholen het eerste Leerorkest in de Bijlmer.

Marco de Souza (1964) is geboren in Brazilië. Van kinds af aan combineerde hij zijn passie voor muziek met sociale bevlogenheid. Als 14-jarige organiseerde hij muzieklessen voor kinderen in arme wijken en betaalde zijn eigen klassieke-gitaarstudie. Op eigen kracht werd hij professioneel musicus en studeerde Orkestdirectie aan de Universiteit van Campinas (São Paulo).

Eerste Leerorkest
In 1986 emigreerde hij naar Nederland. Daar studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2005 startte hij het eerste Leerorkest in samenwerking met basisscholen uit Amsterdam-Zuidoost. In de jaren die volgden hebben de Leerorkesten zich als een olievlek verspreid, eerst over heel Amsterdam en later ook naar plaatsen verspreid over heel Nederland en ook naar het Caribisch gebied.

 

Overige informatie
Vrienden
Sponsoren
Contact

Wil je contact opnemen?